Festival till ölets ära

image Den årliga ölfestvalen i Letna är om inte annat ett bevis för den variationsrikedom som numera utmärker den Tjeckiska ölkulturen. Urquells och Staropramens forna dominans är bruten och under festivaldagarna på Letnahöjden lyser dessa helt med sin frånvaro och låter arenan behärskas av större konkurrenter och mindre, oberoende öltillverkare. Upplägget är till en början inte helt lätt att greppa, men när vi väl knäckt koden med specialkost och beställningar är det bara att slå sig ner och trivas.

En stunds lantliv

image   Stadsdelen Prosek ligger bara några tio, femton minuter med tunnelbanan från centrum. Fast i dag tog det lite längre tid eftersom reparationer av linjen gjorde att vi fick ta bussen sista biten. Men det är ändå som en annan värld och annan tid att ströva omkring i Proseks gamla del och sitta i solen på bytorget och känna resterna av det stilla lantliv som rådde i denna lilla by. Det moderna livet tränger sig dock på och på andra sidan torget finnes en bilaffär där den som vill och är vid kassa kan köpa sig en Ferrari. Vad man nu ska med en sådan till? Vägen tillbaka till Prags mer centrala delar är behagligt nedåtsluttande och snart nog är tillbaka i storstadsmyllret.  

Kafkas spratt

image Vi har läst om och sett bilder på konstnären David Cernys senaste verk, ett huvud med rörliga skivor - en hyllning till Franz Kafka. Naturligtvis vill vi se detta spektakulära konstföremål med egna ögon och stegen styrs till Narodni thr där bygget av en ny tunnelbanestation och köpcentrum efter flera års byggande nu står klart. Och som kronan på verket alltså Kafkahyllningen. Men någon sådan finns inte där vi förväntar oss, vid huvudentrén mot Spalenagatan. Efter en stunds letande hittar vi dock på nybyggets "baksida" - eller är det numera framsidan? Inte lätt att veta och Kafka själv ger inget svar. Men vi får i alla fall en bekräftelse på att den ordning vi tror oss finna i tillvaron kan vara bedräglig.

Svunnen skönhet

image Vaclavplatsen var en gång Prags kulturella och politiska centrum. Hit kom man i orostider för att protestera, hylla eller fira - nederlag och segrar. Här fanns biograferna som visade de senaste filmerna och gallerierna med den hetaste konsten. På kvällen lystes fasaderna längs boulevarden upp av neon och Vaclavplatsen ändrade karaktär, klädde sig liksom till fest. Här växte det moderna Prag fram. Men i dag är mycket annorlunda. Vaclavplatsen är inte längre Prags självklara centrum och gatan är nu översvämmad av snabbmatsställen, dåliga restauranger och souvernirbutiker. Storhetstiden som varade en kort bit in på 1900-talets andra hälft känns avlägsen. Men vi har hört om en utställning vid Nationalmuseum som med ett 20-tal gigantiska bilder beskriver de Vaclavplatsens mer glansfulla epoker. Kanske kan denna utställning blåsa liv i den debatt om att återställa och förnya torget för att åter göra det till den magnifika samlingsplats den förtjänar att vara. En debatt som brukar blossa upp med tiotalet års intervall och som nu bland annat handlar om att släppa in de spårvagnar som så länge varit bort och,naturligtvis, ta bort den hårt trafikerade väg som effektivt skär av Vaclavplatsen från Nationalmuseum. Då kanske Pragborna åter skull se det som självklart att stämma möte "under hästens svans".