Svunnen skönhet

image Vaclavplatsen var en gång Prags kulturella och politiska centrum. Hit kom man i orostider för att protestera, hylla eller fira - nederlag och segrar. Här fanns biograferna som visade de senaste filmerna och gallerierna med den hetaste konsten. På kvällen lystes fasaderna längs boulevarden upp av neon och Vaclavplatsen ändrade karaktär, klädde sig liksom till fest. Här växte det moderna Prag fram. Men i dag är mycket annorlunda. Vaclavplatsen är inte längre Prags självklara centrum och gatan är nu översvämmad av snabbmatsställen, dåliga restauranger och souvernirbutiker. Storhetstiden som varade en kort bit in på 1900-talets andra hälft känns avlägsen. Men vi har hört om en utställning vid Nationalmuseum som med ett 20-tal gigantiska bilder beskriver de Vaclavplatsens mer glansfulla epoker. Kanske kan denna utställning blåsa liv i den debatt om att återställa och förnya torget för att åter göra det till den magnifika samlingsplats den förtjänar att vara. En debatt som brukar blossa upp med tiotalet års intervall och som nu bland annat handlar om att släppa in de spårvagnar som så länge varit bort och,naturligtvis, ta bort den hårt trafikerade väg som effektivt skär av Vaclavplatsen från Nationalmuseum. Då kanske Pragborna åter skull se det som självklart att stämma möte "under hästens svans".