En Patron – eller Gambrinus kanske – prozim!

gambrinus Trots  att Gambrinus är den öl som dricks mest i Tjeckien har denna ljusa lager tillverkad i Plzen av samma bryggeri som gör Pilsner Urquell, inte det bästa rykte. Gambrinus anses dels som en tämligen medelmåttlig dryck, dels är dess status bland konnässörerna  ungefär i paritet med Pripps Blå och Norrlands Guld här hemma. Men nyligen avslöjades det att det som påstods vara en ny öl från ett litet oberoende bryggeri vid namn Patron i västra Böhmen, i själva verket var inget annat än Gambrinus. De som smakade Patron tyckte i allmänhet att det var en god och även kännarna gjorde i många fall tummen upp. Anledningen till detta lurendrejeri ska vara ett försök från Gambrinus sida att visa att deras öl har ett oförtjänt dåligt rykte och förtjänar att jämföras med betydligt "creddigare" märken. Om inte annat visar detta att vi dricker inte enbart med våra smaklökar utan också det vi tror oss uppleva är nog så viktigt.