Pivo prozim!

ölhund För många pragbor är besöket på ölstugan en självklar del av det dagliga livet. Ingenstans i världen dricks det så mycket öl som i Tjeckien, omkring 168 liter per invånare och år. En del dricks naturligtvis hemma eller på restauranger, men den övervägande delen av det flytande och skummande guldet konsumeras på de otaliga ölstugor som finns över hela landet och inte minst talrika är de i huvudstaden Prag. Trots det är de inte alltid så lätta att finna. En äkta ölstuga prålar inte med ett elegant och lockande yttre. Men håll utkik efter orden Pivnice eller Hospoda och var beredd på att blickarna riktas åt ditt håll när du träder in i en ofta bullrig och rökig lokal med rustik möblering. Till skillnad från en svensk pub sitter man till bords med sin öl. Skulle det vara fullsatt, och det är det ofta, kan man avvakta vid någon av de hyllor som brukar finnas längs väggarna där sejdlar och armbågar placeras. Har man fått plats vid ett bord är det bara att invänta första ölen. Den kommer oftast inom en minut och placeras framför dig utan att man behöver beställa. Samtidigt ritar kyparen ett streck på en papperslapp och för varje öl tecknas ett nytt streck. Innan man börjar dricka skålar man med sitt sällskap genom att lätt slå glasen samman och säga Na zdravi! I Tjecken behöver man inte beställa påfyllning. Nya glas fortsätter komma tills man säger till att det är nog. Eftersom engelska inte alltid är ett gångbart språk i dessa miljöer är det bästa att helt enkel placera sitt underlägg ovanpå glaset eller sejdeln när man inte vill ha mer. Att vinka på betjäning är lika oartigt som meningslöst. Personalen på en ölstuga är aldrig överdrivet vänlig, ofta lite kärv i umgänget med gästerna, men alltid snabb och effektiv. Tilltugg är vanligt, för många en självklarhet. Men i Tjeckien är det inte nötter och chips som gäller utan små, enkla varianter av tjeckisk husmanskost. Det kan handla om kalla eller varma rätter med korv, skinka, surkål eller inlagd gurka. Och så naturligtvis kungen bland ölstugornas smårätter, pivní syr - ölost! Huvudingredienserna är ost (!), hackad lök, senap, paprika och svartpeppar. Dessa blandas samman och toppas med några droppar öl ur det egna glaset till angenäm smak och blandningen. Bred på grovt bröd. Gott, mättande och törstskapande!